Am avut marea bucurie de a-i lua un interviu talentatei arhitecte Cristina Bulat, cea care la numai 25 de ani este deja un nume cunoscut pentru design-ul românesc și nu numai. Cristina a câștigat marele premiu al competiției organizate de ROD Cărturești. În acest an, concursul Office Playground are deadline-ul în data de 15 noiembrie, iar toate detaliile despre aplicații se găsesc aici. Am întrebat-o despre ce a însemnat premiul câștigat alături de ROD și multe altele:

cristina bulat

Dragă Cristina, eu am ajuns la tine datorită concursului de design românesc organizat de ROD Cărturești, pe care tu l-ai câștigat în urmă cu aproximativ doi ani de zile. Este vorba despre Book Stork Lamp – „Cititor, Voyeur”.
Ne spui un pic, te rog, despre acest proiect? Cum ți-a venit ideea? Cum a fost experiența pentru tine?  

ema-cojocaru-3The Book Stork Lamp este o lampă cu un design jucăuş, creată special pentru oamenii pasionaţi de lectură, inspirată de arhicunoscuta poveste a berzei care aduce copii. Adevărul este că nu am avut niciodată o fixaţie cu berzele sau cu povestea respectivă, dar atunci când mi-a venit ideea, am identificat această asociere şi m-am gândit că ar fi haios să o integrez în prezentarea produsului.

A fost o experienţă minunată să lucrez la acest obiect deoarece sunt fan librăriile Cărtureşti încă de când le-am păşit pragul pentru prima dată iar ideea de a crea un produs care urmează să fie comercializat si promovat de ei mi se părea prea frumoasă ca să fie adevărată.

Aveai de mai mult timp această idee și așteptai o ocazie să o pui în practică sau ideea ți-a venit în urma brief-ului echipei de la Cărturești?

Totul s-a petrecut foarte repede. Am dat întâmplător peste brieful concursului şi imediat după ce l-am citit am avut un soi de revelaţie, dacă pot s-o numesc aşa, deoarece am vizualizat instantaneu felul în care trebuia să arate un obiect conceput pentru bookaholici. M-am apucat să transpun ideile pe foaie şi în mai puţin de două zile aveam planşele redactate pentru concurs.

ema-cojocaru-1

Ce te-a inspirat în acest proiect punctual și ce te inspiră în general? 

Nu pot să spun că mă inspiră ceva anume. Fiecare obiect de design pe care îl creez reprezintă suma tuturor lucrurilor care îmi plac şi care mă reprezintă, transpusă într-o viziune mai clară. Îmi plac mult poveştile, călătoriile, oamenii, muzica bună, culorile pastelate, natura, plimbările cu bicicleta, filmele lui Wes Anderson, îngheţata cu fistic, cafeaua, animalele, plantele suculente, uşile colorate şi multe, multe altele. Tind să cred că toate aceste lucruri mai mult sau mai puţin mărunte, dar şi tabieturile de zi cu zi mă menţin într-un flux creativ şi generez idei neconvenţionale care se materializează în obiecte cu un design ludic.

cristina bulatCât timp a durat de la idee până la a-ți vedea produsul câștigător în librăriile Cărturești?

Am aflat că sunt câştigătoarea concursului în luna decembrie 2014, iar lampa a fost lansată oficial şase luni mai târziu, în cadrul Romanian Design Week 2015. Procesul de producţie a fost unul relativ simplu deoarece am fost ajutată mult de cei de la Vertigo Metal Design – atelierul care s-au ocupat de manufacturare. Ei au venit cu soluţii fezabile pentru problemele tehnice care îmi tot dădeau bătăi de cap, ceea ce a uşurat semnificativ tot parcursul.

Îmi imaginez că a fost o mare satisfacție să câștigi acest proiect, dar mai ales să vezi materializarea lui. Care este cel mai mare avantaj pe care l-ai câștigat în urma participării la acest concurs?

În primul rând, a fost oarecum neaşteptat. Deşi mi-a venit o idee care îmi plăcea şi care părea să se potrivească perfect cu cerințele concursului, am ezitat să particip deoarece aveam impresia că este un obiect prea complex. Am trimis planşele după ce am văzut că s-a amânat termenul de predare pentru că m-am gândit că ar fi păcat să nu încerc măcar, dacă tot aveam prezentarea pregătită.

În mod normal este complicat să concepi, produci, lansezi, promovezi şi vinzi un produs de unul singur , iar implicarea şi sprijinul necondiţionat oferit de echipa ROD au fost cele mai mari avantaje posibile.

S-a vândut Book Stork Lamp? Ești mulțumită de cum a fost primit în piață?

The Book Stork Lamp s-a bucurat de o expunere vastă în spaţiul media dar şi de vizibilitate, fiind expusă pe rafturile librăriilor Cărtureşti, unde numărul de vizitatori este foarte mare. S-au vândut câteva bucăţi şi din ce am discutat cu cei de la ROD, a existat mult interes pentru acest obiect.

Cum a fost colaborarea cu cei de la ROD? Sunt oameni simpatici?

Sunt nişte oameni foarte faini şi cu simţul responsabilităţii. Mă bucur mult că i-am cunoscut şi, mai ales, că au această iniţiativă de a sprijini designerii români în demersul lor creativ.

Îmi imaginez că ai cel puțin un Book Stork Lamp acasă. Ce cărți ai acum în barză?

Trăiesc “drama” cizmarului fără cizme. (râde) Din cauză că am tot schimbat adresele în ultima vreme, m-am limitat la un minim de obiecte strict necesare de care să nu mă ataşez prea mult dacă se strică sau se pierd. Cu siguranţă că atunci când mă voi muta în locul care îmi va fi casă pentru mai mult timp, voi face în aşa fel încât să am măcar cate un exemplar din fiecare produs de design pe care l-am creat.

Tu ai fost premiată și la Concursul Naţional de Mobilier (organizat anual de Asociaţia Producătorilor de Mobilă din România, APMR) pentru The Unbutton Collection și ai primit și titlul de Best Design Product of the Year 2014 la Elle Decoration. Ai doar 25 de ani, totuși. Care este visul tău cel mai mare în materie de design/ arhitectură? Ești clar în direcția cea bună, premiile o tot confirmă.

Cel mai mare vis al meu este să fac ceea ce-mi place deoarece am observat că am o stare de spirit cameleonică, puternic influenţată de proiectele în care sunt implicată. Nu cred că voi putea vreodată să-mi fac treaba şi apoi să merg liniştită acasă şi să mă detaşez complet. Îmi este foarte greu să lucrez la proiectele în care nu mă regăsesc, însă aş putea să muncesc cu dedicare ore în şir şi să dau rezultate foarte bune la cele care mă captivează cu adevărat.

În ultimul an m-am axat pe amenajările interioare, motiv pentru care activitatea mea în calitate de designer de produs a fost mai silenţioasă şi nu am lansat nimic nou. Aş putea să spun că sunt într-o perioadă de tranziţie, dar ştiu sigur că odată cu trecerea timpului lucrurile vor deveni un pic mai clare şi voi şti cu siguranţă ce vreau să fac.

cornescu-ionTe-ai născut la Chișinău, ai făcut Facultatea de Arhitectură de Interior, din cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu” din București, iar acum lucrezi într-o casă de arhitectură din Milano. Ce te-a convins să alegi Milano? Sau ce te-a determinat să nu rămâi în București?

Mi-am dorit dintotdeauna să am parte de o experienţă internaţională şi să învăţ meserie de la cei mai buni. Prima dată am fost la Milano cu patru ani în urmă şi m-am îndrăgostit imediat de acest oraş cu o cultură vibrantă. Nu mi-a fost greu să fac pasul respectiv deoarece din punct de vedere spiritual mă simt foarte legată de acest loc. Totuşi, recunosc că îmi este dor de Bucureşti şi voi reveni cu mare drag dacă va fi momentul.

igor-de-ruitz

Revenind la concursul din acest an, organizat de ROD, Office Playground, le poți da 3 sfaturi participanților la ediția din acest an?

Să fie visători, să aibă încredere în propria idee şi să încerce să-şi materializeze proiectul chiar dacă nu se va afla printre câştigători.

Foto: Ema Cojocaru, Igor de Ruitz, Ion Cornescu