Comunitățile din viața noastră

A identifica și dezvolta comunități mi se pare una dintre cele mai sigure și sănătoase modalitați de a crește un spațiu, o cultură. Despre acest concept discută foarte des antropologul Vintilă Mihăilescu:

Există însă în toate aceste cazuri și o componentă motivațională personală, o nevoie existențială de comunitate, de refacere a „atașamentului“. „Comunitatea“ poate fi deci un mijloc pentru atingerea unor scopuri supraindividuale, dar și un scop în sine, pentru împlinirea unor nevoi personale de sociabilitate. O comunitate la purtător, de fapt, pe care o alegi și/sau în care ești ales, nu una în care te naști sau ești plasat prin forța lucrurilor și căreia trebuie apoi să i te supui.

Așadar, pentru că ține de alegerea individului, comunitatea trebuie, într-o societate funcțională, să fie prioritară. Mai departe, fiind grupați în comunități puternice, oamenii pot lupta mai clar și coerent pentru cauzele lor.

81753079-7CE2-4C42-BED7-913A5CB0BB2C

Cu această idee în minte a pornit și Centrul Comercia Auchan Drumul Taberei un proiect din care mă bucur să fac parte. Centrul Comercial Auchan Drumul Taberei (Strada Brașov, nr. 5, București) se va transforma într-o scenă pentru comunitățile din cartier. Întregul fenomen va purta numele de DRUMUL TABERELOR.

Cum devine un CARTIER o COMUNITATE?

Inspirat de forfota comunității, energia oamenilor care locuiesc în cartier și interacțiunile zilnice, s-a născut conceptul de Drumul Taberelor. Echipa din spate a intervievat locuitorii din cartier și în urma feedback-ului primit, s-a decis că direcția nouă dorită de ei: eliminarea tonurilor de gri, apariția culorilor și a oportunităților de socializare și a petrecerii timpului de calitate.

logo drumul taberelor

Logo-ul este o reprezentare stilizată a hărții cartierului, formată din mai multe “tabere”, reconstruiește harta cartierului Drumul Taberei cu o varietate de comunități reprezentate prin zone de culori diferite, vii și pline de energie.  Fiecare dintre culorile prezente în logo reprezintă ceva semnificativ pentru cartier: de la turcoazul transparent al lacului din parcul Moghioroș, la verdele oazele de natură din mijlocul cartierului, la portocaliul fațadelor.

***

Drumul Taberelor devine centrul comunității din Drumul Taberei, un loc care aduce împreună “taberele” diferite din cartier.

Noi spații de interacțiune pentru oamenii din cartier

Așa că, după cum vă dați seama, Centrul Comercial Auchan Drumul Taberei trece printr-un proces de transformare la nivel fizic, dar și la nivel conceptual. La nivel fizic se creează noi spații de interacțiune pentru oamenii din cartier: o zonă complet nouă pentru luat masa în oraș împreună cu familia și prietenii, adică un food court dotat inclusiv cu loc de joacă ce se poate transforma în scenă și unde au loc deja serbări școlare și momente artistice.

Urmează să fie finalizate spațiile pentru o librărie, o sală de sport, alte locuri de joacă și un community hub – o scenă a comunităţii şi o platformă pentru proiecte civice. Așadar, actualul centru comercial nu va mai fi doar un spațiu pentru cumpărături, ci un loc și un prilej de conectare, relaxare, contribuție, creare de relații, lucru împreună.

Am fost să vizitez centrul comercial care va fi gata în luna septembrie și am fost extrem de impresionată de stadiul lucrărilor. Momentan, se poate identifica direcția cromatică și totul este foarte coerent și relaxat. Mai mult, echipa din spate încă tatonează terenul și organizează întâlniri cu locuitorii în care se consultă asupra nevoilor. Eu am participat un Atelier civic cu 25 de liceeni din cartier.

93FFD943-D7BA-49B2-ABE6-D414704DF004

Aceștia au făcut brainstorming-uri, au desenat vise, au fost întrebați asupra minusurilor din cartier și problemelor pe traseu. Mai departe, au gândit soluții împreună, urmând ca odată lansat, Community Hub-ul să le fie spațiu de desfășurare a celor schițate acum.

A fost un atelier fantastic. Am plecat de acolo cu o energie tare bună și cu entuziasmul schimbărilor pe care le facem noi împreună. Schimbări care pot pleca de la un desen pe asfalt, doar să fie desenul văzut și apreciat de cine trebuie. 🙂

08890E3F-B840-4234-9A2B-632A47BF6D88

987B3E92-955F-4FA5-93BA-97BF902F37B0

7F1BC8C5-A9BB-4B72-8E45-7C57E0CA7C97

Există pe-aici vreun locuitor al cartierului Drumul Taberei? Dacă da, ce ți-ar plăcea să ofere un hub creativ la tine acasă, în cartier? 🙂