În caz că ați uitat de Drumul Taberelor

Vă spuneam în urmă cu câteva luni că Centrul Comercial Auchan din Str. Brașov, nr. 25 va urma să fie transformat în Drumul Taberelor. Iată că asta s-a întâmplat deja de două săptămâni:

Drumul Taberei există, a devenit principala scena pentru comunitățile din Drumul Taberei și adună energia și viața întregului cartier. Momentan, aici găsim un amplu Food Court, cu un loc de joacă pentru cei mici, magazine de tot felul, un centru de welness și, ce e cel mai important, aici se întâlnesc pasiunile și preocupările vecinilor de cartier. Datorită spațiilor aerisite, colorate și adaptabile, ei se pot întâlni, au evenimente dedicate și pun țara la cale. Pe viitor, la Drumul Taberei vor fi deschise (work in progress) o librărie – pe asta o aștept eu tare, o sală de sport și un centru comunitar.

Așa cum scriam anterior, chiar dacă nu locuiesc în Drumul Taberei, lucrez în acea zonă, mă preocupă ideea de comunitate, așa că am fost la ei în vizită în vară. Mi-a plăcut tare mult sâmbăta în care am participat la atelierul civic cu liceeni din cartier. Am asistat la brainstorming-urile și dezbaterile lor și  am văzut soluțiile la care se gândeau împreună, astfel încât cartierul unde au locuit ani buni și locuiesc încă să fie cât mai aproape de ce visele lor. Atelierelor ca cel la care am luat eu parte li s-au alăturat numeroase cercetări sociologice, discuții, interviuri cu vecinii sau ateliere educative, toate având ajutând la descoperirea nevoilor oamenilor, dorințelor celor pentru care spațiul urma a fi creat. Așadar, ce se întâmplă acum acolo are un fundament solid. Pe foarte scurt, Drumul Taberelor este demersul care pune la aceeași masă diverse comunități din zona Drumul Taberei. Fie că vorbim de iubitori de gătit, șah, sport sau muzică, principiul este acela de a identifica, defini și ajuta la creșterea comunităților. Pentru că orice cultură – mică ori mare – se dezvoltă atunci când comunitățile sunt coerente și puternice. Avem nevoie de sentimentul de apartenență și când descoperim o pasiune, ideea că pasiunea noastră face parte dintr-un grup al pasionaților va influența continuarea acelei pasiuni.

Sâmbăta ne vedem la Drumul Taberelor

Acestea fiind zise, pentru a încuraja întâlnirile oamenilor din cartier, Drumul Taberelor a pregătit 9 întâlniri, în 9 sâmbete (20 octombrie – 8 decembrie), cu și pentru cartier – ateliere pentru copii, spectacole de teatru sau improvizație etc. Ca să vă faceți o idee, iată câteva exemple care au trecut sau vor trece pragul noului spațiu creativ: atelier de robotică, atelier de sculptat în dovlecei, atelier de reciclare, atelier de improvitație în teatru sau corul seniorilor – concert al corului bunicilor din cartier – da, există așa ceva! 🙂

Despre aceste evenimente puteți afla pe site-ul proiectului sau pe pagina lor de Facebook.

Sâmbăta asta, 3 noiembrie, ne vedem la Colțul Amintirilor

Parte din această serie de evenimente de sâmbătă, evenimente ce vor contura ușor, ușor, comunitățile din cartier, se află și sâmbăta numită Nostalgia. Așa cum vă puteți imagina, Nostalgia ne amintește de cartierul de altă dată. În plus, pe Str. Brașov, nr. 25 se va crea și un Colț al Amintirilor, unde vor fi expuse fotografii cu oameni și locuri emblematice din cartier: povestea chilienilor aduși de Ceaușescu în România, momente istorice importante în evoluția cartierului, imagini cu parcuri și străzi de demult, ștranduri, cinematografe sau cofetăria Indiana.

Vor fi și jocurile copilăriei pentru cei mici – să vadă și ei cum se jucau părinții sau bunicii lor.

În fond, avem nevoie de nostalgii, emoții, amintiri. Cu toții, indiferent de cartier sau comunitatea din care facem parte, simțim și trăim. Mi-ar plăcea să existe o comunitate mare a oamenilor nostalgici, a oamenilor care nu uită că înainte de cariere, stres, evoluții financiare, avem niște emoții pe care trebuie să le păstrăm întregi. Pentru mine, mereu a contat zona asta mai mult decât orice în lume. Oricât de obosită sau aglomerată aș fi, nu am nicio zi în viață fără să mă gândesc la familia mea de departe, fără să-mi lipsească locul în care am copilărit, fără să fiu nostalgică. Iar sentimentul ăsta nu are nimic trist în el. Din contra: nostalgiile ne armonizează prezentul.

Am crescut împreună cu familia mea într-un sat din Moldova. Cunosc fiecare copac de pe uliță, știu exact gropile până la școală, dealurile până la pădurea satului. Țin minte câți pași făceam până la tanti Ileana sau până zmeura din spatele casei. Acum locuiesc undeva într-un apartament din centrul capitalei, dar absolut de fiecare dată când am nevoie de o pauză, număr pașii până la zmeură sau până la tanti Ileana. Noi, oamenii, suntem construiți (și) din amintiri. Dacă aș fi trăit în Drumul Taberei, aș fi vrut să văd cum a fost cartierul meu, cum arătau străzile copilăriei mele cu zeci de ani în urmă. De asta îmi place tare mult ideea evenimentului de sâmbătă. Mi se pare foarte util și sănătos să știm ce-a fost înainte de azi.

Haideți să avem grijă de amintirile noastre! Putem face asta în fiecare zi, dar mai ales (și) sâmbătă, 3 noiembrie, la ora 12:00 la Drumul Taberelor (strada Brașov, nr 25), la Colțul Amintirilor.