Despre Cele mai frumoase cărți din România am tot vorbit pe pagina mea de Facebook, pe contul de Instagram și i-am luat și un interviu echipei de organizare pentru site-ul Marie Claire România. Mai mult, am filmat și un video în care spuneam care este pentru mine cea mai frumoasă carte:

 

Altfel spus, am susținut prin toate căile posibile acest proiect. Cred în el și mă bucur sincer să-l văd crescând atât de tare. Căci de la un an la altul se văd evoluțiile: un proiect mai vizibil, mai cunoscut și, sperăm cu toții, un public tot mai bine format și conștient de importanța design-ului de carte. Cele mai frumoase cărți din România (CMFC) este tipul de idee care efectiv ajută la dezvoltarea unei industrii, iar pentru asta are tot respectul meu și al tutoror cititorilor din România.

Citând-o pe Andreea Mihaiu, parte din echipa de organizare, CMFC este un proiect dedicat dimensiunii vizuale a cărții care a reușit să restituie designului de carte rolul de reper în relația cu cititorul. O platformă de dezbatere pentru publicul larg și de specialitate, el a devenit și o oportunitate de recunoaștere națională și internațională pentru profesioniștii din lumea editorială, designerii, artiștii, graficienii independenți. De asemenea, concursul crește competitivitatea în domeniul designului de carte, crește notorietatea cărților premiate prin participarea la târguri internaționale, prin membrii juriului și concursului organizat, creează un cadru multidisciplinar și popularizează designul de carte și evoluția sa în perioada 1900-2018.

Cu ajutorul unui juriu format din profesioniști – Fred Smeijers, Corina Cotorobai, Frederic Tacer, Dinu Dumbrăvician, Raymond Bobar, Ramona Chirica, Alexe Popescu – au fost desemnați câștigătorii din acest an:

  • Premiul pentru design de colecție – Colecția Cartier – Codobelc (Ooooo poveste de iubire & Regele Piticuț & Catrina și Marele Domn-Somn)
  • Premiul pentru design de carte în ediție limitată – Remnants
  • Premiul pentru design de album/ carte de artă – Dan Perjovschi. The Book of Notebooks
  • Premiul pentru design editorial – Kajet – On Communities
  • Premiul pentru design de carte în tiraj mare – Dicționar de idei primite de-a gata
  • Premiul pentru design de carte de bandă desenată – 2 metri lătrați
  • Premiul pentru design de carte de fotografie – Noi suntem Invictus/ We are Invictus
  • Premiul pentru design de carte pentru copii – Aiurea-n tramvai. Aventurile lui Anton în Țara Cuvintelor Anapoda
  • Premiul pentru ilustrator – Old Farts
  • Mențiunea juriului pentru carte independentă – CONCAVE

Toate aceste premii și aprecieri au fost acordate în cadrul unei gale ce a avut loc la Galerica Galateca. Tot acolo, a fost lansat primul număr al revistei FOI, dedicată designului grafic din România. FOI este o revistă despre design grafic, despre cărți și oamenii din spatele acestora, despre meserii, fie ea de tipograf, designer, ilustrator sau editor. Se va găsi în ediție limitată, la librăriile Cărturești din București.

Acestea fiind zise, le transmit felicitări pentru munca lor celor de la CMFC! Le suntem recunoscători că ne aduc la un loc, că ne fac conștienți de cum stau lucrurile în industria cărții, ne creează standarde și ne ajută să ne dorim mai mult.

Foto: Cătălin Georgescu.