De câteva zile citesc o revistă. Pagină cu pagină, ilustrație cu ilustrație. Pun semne, le trimit prietenilor pasaje din ea, am punctat-o și în Goodreads. Revista Scena 9 este echivalentul unei cărți de 5 stele pe Goodreads. Eu, de pildă, deși îmi propusesem să o termin rapid într-un weekend – Las’ că o citesc în pauzele de ieșit în oraș, scris sau lucrat, am ajuns la 9 zile de lectură. Asta pentru că subiectele sunt puternice, cifrele merită asimilate, temele înțelese, gândite și recalculate.

Cum era și de așteptat, ea se prezintă în lume ca o revistă de cultură – căci de vreo 3 ani, platforma Scena9 cu asta se ocupă – cultură de tot felul: cinematografii, literaturi, muzici, ilustrații & co. De când a apărut, urmăresc săptămânal Scena9 – fără doar și poate, singura platforma din România care m-a ținut pe-aproape.

Pe la finalul anului centenar, am auzit că iese și printul. Așadar, platforma se printează pe hârtie. Cu sărbătorile mele prin Moldova, cu bocete că n-am făcut niciun sfert din ce trebuia în anul centenarului – cum nici țara în care trăiesc nu făcut niciun sfert din sfertul priorităților din ultimii 100 de ani, n-am apucat să deschid revista. În noul an, însă, scăpată de presiunea cifrelor rotunde, am atacat.

Apreciam oricum munca echipei în online, însă cartea asta a dus totul la un alt nivel. Nu sunt texte pe care le găsiți online, motiv pentru care vă recomand să luați revista, să citiți, să vedeți consistența, coerența și calitatea materialelor.

Revista Scena9 este un rezumat al culturii românești actuale. Am dat peste recomandări culturale, explicații contextuale, cifre, statistici și situații extrem de bine documentate. Am găsit zeci de citate pe care le-am împânzit pe instagram, am citit poeme, am văzut zeci de fotografii incredibile. Am aflat de o bibliotecă improvizată într-o scară de bloc, am citit poate cel mai bun text citit vreodată despre Moldova de peste Prut, am zâmbit când într-un text apărea un român mutat în Chicago a cărei parolă de wifi era Vaslui1981 și-am râs și nu prea am râs când am aflat că există meseria de traducător de emoji. Teatru, ilustrație, fotografie, cinematografie, literatură, social, politic, știință, tehnologie. Și un design impecabil – normal, același Radu Manelici, căruia industria cărții din România ar trebui să îi ridice o statuie.

Cumpărați revista Scena9, citiți revista Scena9! Avem, în sfârșit, așa ceva în România.

Top 4 materiale preferate din Scena9

(alese complet subiectiv)

***

4. un profil al scriitorului-medic Florin Chirculescu (scris de Luiza Vasiliu)

3. De ce citim atât puțin? (reportaj-eseu de Andra Matzal)

2. Material despre Republica Moldova și artiștii ei (de Vlad Odobescu)

1. Visul meu american (scris de Ionuț Sociu)

Unde găsești revista Scena9?

Librăriile Cărturești, Librăriile Humanitas, La două bufnițe (Timișoara), rețeaua magazinelor Inmedio și Relay, rețeaua de magazine Xpress, benzinăriile Rompetrol, Auchan, aeroporturile din București, Cluj, Timișoara, Bacău.

Unde poți comanda online revista Scena9?

carturesti.ro și de pe emag.ro

Unde poți citi mai multe despre revista Scena9?

Aici.