Educated, una dintre cele mai cunoscute cărți apărute anul trecut, a fost publicată și în română la editura Publica, cu o traducere excelentă de Paul Slayer Grigoriu și o prefață de Cristian Lupșa. Am citit-o într-o zi și-un pic și mi-a confirmat că Narator rămâne una dintre cele mai bune colecții de carte pe care le am acasă.

Învățare este povestea reală a Tarei Westover, mezina unei familii de mormoni din Idaho. Cu șapte frați și multă teroare în jur, Tara nu a fost dusă la doctori (indiferent de durerile avute sau accidentele suferite), nu a mers la școală (considerată o unealtă de îndoctrinare) și a crescut sub principiile impuse de un tată radical. Tată care îi pregătea pe copii pentru sfârșitul lumii și își umbrea soția în decizii și trăiri, încurajând-o, însă, în cariera de moașă și producător de tincturi, ierburi și alte soluții miraculoase care înlocuiesc medicina – un soi de pericol suprem al umanității.

Învățare este o poveste autobiografică uluitoare despre importanța educației și despre forța ei de a schimba realități.

Să recunoști nesiguranța înseamnă să recunoști slăbiciunea, neputința și să crezi în tine în ciuda amândurora. Este o nestatornicie, dar în nestatornicia asta se ascunde o putere: hotărârea de a trăi în mintea ta, nu într-a altuia.

Deși nu a existat în primii ani de existență – nu fusese înregistrată și nu primise certificat de naștere, Tara Westover a ajuns să își dea doctoratul în istorie la Cambridge. Pas cu pas, a simțit că realitatea în care trăia era una eronată, așa că la 16 ani a plecat de acasă  să-și repare viața.

Nimeni nu-mi putea da ce-mi doream, pentru că îmi doream să fiu reparată.

Titlul cărții este emblematic atât pentru evoluția ei, cât mai ales pentru tot ceea ce presupune învățarea la nivelul uman. Tara a fost nevoită să se rupă de traumele și dogmele unei familii nocive, a trecut prin zeci și sute de episoade dificile, s-a desprins de violența fratelui ei, și-a înfruntat tatăl, mama, întreaga familie, și a înțeles că toate rupturile duc la final la o evoluție – la învățare. Învățarea, în fond, rămâne una dintre cele mai sigure și puternice modalități de salvare.

Amintirea mea cea mai pregnantă nu este o amintire. Este un lucru pe care mi l-am închipuit, apoi am ajuns să mi-l amintesc ca și cum s-ar fi întâmplat cu adevărat.

În multe rânduri, povestind despre șocurile pe care le-a avut odată ce a plecat din viața ei izolată pe munte, Tara vorbește despre ignoranța în care a trăit, separată de realitatea de-afară – habar nu avea, spre exemplu, ce este Holocaustul. Habar nu avea că există civilizație sau pastile care îți pot alunga durerile, că există iubire, atingere, manuale, informații. Citind, însă, cartea ei, am realizat și doza mea de ignoranță în ceea ce privește multe aspecte, cum ar viața într-o comunitate mormoni. Știam regulile lor, cunoșteam restricțiile diverselor culturi/ religii, însă nu m-am gândit niciodată în profunzime la ce deformări ale realității pot duce. Și de asta citesc literatură bună: să tot micșorez doza ignoranței. Crește învățarea, scade ignoranța, iar viața devine tot mai clară. O viață clară te ajută să te formezi ca individ, să te rupi de răul care te inundă. Te salvează din blocajele familiei, din bătăi, din izolare. Te face să cunoști alternative, să ai imaginea completă, să pleci dintr-un univers izolat pe munte și să-ți trăiești viața.

Învățarea este, de fapt, învățarea despre cine și cum ești. Despre cine, cum și unde vrei să fii.

Mulțumesc, Tara Westover!

Învățare este și:

  • bestseller New York Times, Wall Street Journal și Boston Globe
  • cea mai bună carte de memorii a anului 2018 pe Goodreads, Apple Books și Audible
  • finalistă: National Books Critics Circle John Leonard Prize pentru Debut, National Book Critics Circle’s Award – Autobiografie, PEN/Jean Stein Book Award
  • Top New York Times cele mai bune 10 cărți ale anului 2018
  • Top 5 cărți recomandate de Bill Gates la finalul anului
  • Una dintre cărțile favorite ale lui Barack Obama – ediția 2018
  • numită una dintre cele mai bune cărți ale anului de către: Time, The Washington Post, O: The Oprah Magazine, NPR, The Guardian, The Economist, Financial Times, Newsday, New York Post, theSkimm, Refinery29, Bloomberg, Publishers Weekly, Library Journal, New York Public Library, Vogue, și multe alte publicații.