Am fost la DOI în urmă cu vreo două luni și uite că abia reușesc să scriu materialul despre noul loc de organizat evenimente în București. Mă mir și eu de cât de mult mi-a luat, dar adevărul este că oamenii din spatele acestui business sunt oamenii mei preferați și mi-e destul de greu să scriu despre ei. Pentru că atunci când iubești un om sau un loc nu știi cum s-o spui mai bine și mai clar, fără a deveni, însă, siropos. De patru ani, de când s-au mutat în casa de pe Negustori nr 26, am mers aproape săptămânal la Simbio, fratele lui DOI. Pentru mâncarea lor bună (sunt cel mai mare fan asian beef), pentru terasa cu luminițe, muzica foarte asemănătoare cu cea din playlisturile mele de-acasă sau pentru oamenii cu care râd ore în șir. Acolo am cunoscut-o și pe Raluca Baciu, managerul DOI în prezent, un om cum rar poți găsi. Mă bucur mult să-mi fie prietenă (Ralu, te îmbrățișez dacă ajungi aici sau dacă nu).

Mult timp nu am știut cine are Simbio, dar mergând săptămânal acolo, am ajuns să o cunosc pe Dana Nica. Dana este exact ca locul pe care îl are – un loc unde simți că fericirea nu este forțată, ci relaxată. Dana este o armonie plină de energie și pun pariu că așa trebuie să fie și partenera ei de business, Iulia Younis, pe care, teoretic, nu o cunosc încă. Practic, îmi sunt amândouă extrem de dragi și le mulțumesc pentru toate zilele pe care mi le-au salvat. În mansarda Simbio mi-am organizat petrecerea de ziua mea, pe terasa Simbio am avut date-uri, la barul Simbio am băut și mâncat de zeci de ori cu prietenii mei, iar pe terasă mi-am dus părinții la mic-dejun. Așa că, auzind că fondatoarele Simbio au deschis un nou loc – DOI -, m-am dus să văd ce este acolo.

Pe scurt, mansarda Simbio, care obișnuia să fie locul lor dedicat evenimentelor, s-a mutat la DOI, pe strada Popa Nan 82. Un loc exclusiv pentru evenimente. Un loc minimalist, limpede, cu nuanțe Wes Anderson ici, colea. Am întrebat-o pe Dana cum au reușit să dea iar lovitura și mă opresc aici. Să nu devin siropoasă!

Hello, Dana! Tu și Iulia ați deschis un nou loc superb: DOI. Nu ați avut eveniment de deschidere sau l-am ratat eu?

Nu am făcut petrecere de deschidere pentru că vedem spațiul ca atare, cum e el acum, cum îl vezi: pe lumină, ziua, totul așezat. Aici avem workshop-uri, organizăm mese private și vrem ca cei care fac eveniment aici să îl vadă în forma actuală. Nu ne concentrăm pe petreceri de seară, de noapte cu multă lume până târziu, programul nostru fiind oricum până la 23:00.

Și cum e să ai același partener de business? Totul merge bine, bănuiesc.

Eu și Iulia lucrăm de 8 ani împreună și suntem prietene din clasa a IX-a – am fost chiar și colege de bancă. În 2010 am făcut primul nostru business – Simbio în Centrul Vechi, un restaurant de 40 de metri pătrați, pe care l-am mutat de 4 ani pe Negustori, într-o proprietate istorică cu o suprafață de 450 de metri pătrați. Acum avem și Simbio pe Roți, și Doi și 40 de oameni în echipă. Toată lumea ne-a spus la început să nu facem asta, prietene fiind, pentru că ne vom certa. Nu am înțeles de ce se spune asta pentru că noi am fost și suntem foarte bine. Nu avem mereu aceeași părere, dar asta nu înseamnă nimic. Suntem oameni diferiți, dar fiecare își vede de treabă și nu înțelegem cum de se ceartă oamenii. Nu facem niciun efort, doar avem încredere una în alta.

Care a fost cea mai grea perioadă a voastră, totuși?

Cred că cea după deschiderea noului Simbio, în urmă cu 4 ani. Înainte, în Centrul Vechi, eram o echipă de 6 oameni, iar acum a a trebuit să construim o echipă de 4-5 ori mai mare și să facem lucrurile la o altă scară. Presiunea pe  care am resimțit-o a fost aceea de a ne ridica la nivelul așteptărilor. Când am deschis pe Negustori, aveam o vizibilitate destul de mare și a venit multă lume de la început și cu toții se întrebau ce oferim nou.

Acum, la 4 ani de succes Simbio – abia mai prinzi loc, v-ați mutat evenimentele din mansarda Simbio la DOI. De ce?

Era prea mic spațiul în mansarda Simbio și era un disconfort să organizezi evenimente acolo pentru că treceai prin restaurant pentru a ajunge sus. În plus, bucătăria era neîncăpătoare pentru tot ce voiam noi să facem. Aici, la DOI, avem o bucătărie foarte mare, putem face catering-uri și evenimente mari, evenimente de 70 de persoane așezate, pe când în mansardă încăpeau maximum 30. 

Deci, 70 de persoane așezate, dar câte persoane în picioare?

Până la 150 de oameni.

Ce tipuri de evenimente găzduiți la DOI?

Ateliere, workshop-uri, lansări de produs, conferințe de presă, petreceri de botez, aniversări, evenimente care ne plac și nouă. Suntem deschiși.

Asigurați și catering?

Da. Asigurăm catering, scaune, mese, proiector, sistem de sonorizare, cam toată infrastructra necesară.

Mâncarea a fost mereu excelentă la Simbio. Așa că: are Doi aceiași bucătari cu Simbio?

Da, sunt aceiași colegi care lucrează. Avem meniuri speciale pentru evenimente, dar ne adaptăm în funcție de eveniment. Dacă se dorește ceva similar cu Simbio, facem ceva similar cu Simbio. Personalizăm destul de mult și ne dorim și experiemente noi, mai ales de când avem și Simbio pe roți.

Putem închiria doar locul?    
Da, avem o taxă de închiriere care diferă în funcție de complexitatea evenimentului și de durata lui.

Și suprafața totală care este?

Cam 180 de metri – doar spațiul dedicat evenimentelor.

Doi pentru că e al doilea Simbio sau Doi pentru că e pe Popa Nan optzeci și DOI?

Doi pentru că e al doilea Simbio, dar nu e chiar Simbio și, atunci, nu putea fi chiar Simbio Doi. Simbio e numai unul!

Cât de corelate sunt, totuși, cele două spații? Văd cu ochiul liber că ați păstrat același arhitect, de pildă. O recunosc pe Eliza Yokina.

Da, așa este, avem același arhitect. Spațiile sunt similare ca atmosferă, însă ne-am adaptat la locul în care ne-am integrat. Totuși, aici este o fostă fabrică. Simbio arată ca o sufragerie, aici avem un spațiu mult mai mare. Am încercat, însă, să folosim cât mai multe dintre lucrurile pe care le aveam noi la Simbio. Și bancheta asta pe care stai tu acum este bancheta din parter de la Simbio, iar luminatorul este aproape identic cu cel din casă. Noi ne-am atașat foarte tare de Simbio și de toate lucrurile de acolo și chiar și noi, cei care lucrăm aici, ne dorim să ne simțim și aici ca acasă.

Tocmai de aceea m-a susprins că locul nu se numește Simbio+încă ceva care ar face diferențierea.

Nu am vrut să creăm confuzie. Ăsta ni se părea cel mai rău lucru care s-ar fi putut întâmpla. Să fie evenimente aici, iar lumea să meargă la Simbio sau invers. Să pui un om pe drumuri degeaba nu este deloc plăcut. Am vrut să facem o asociere între ele, totuși, și de aceea logo-ul conține bulina, dar am evitat confuzia.

De cât timp lucrați la proiect și ce era aici înainte?

Înainte era un studio de dans. Noi știam complexul și când ne-am gândit să mutăm mansarda undeva, Iuliei i-a venit ideea cu acest loc. Nu ne așteptam, însă, să ne apucăm de treabă atât de repede. Abia ne venise ideea și într-o săptămână am și văzut spațiul, ne-a plăcut, era exact ce ne trebuia și l-am luat. Asta se întâmpla la final de noiembrie 2018. De proiect ne-am apucat în decembrie, Eliza a fost tare entuziasmată să lucrăm iar împreună, așa că totul a fost gata în două luni.

Am tot văzut versuri pe pereții DOI. Ne spui despre ce este vorba?

Ne plac detaliile și mie mi-a plăcut în Simbio că Eliza s-a gândit în atât de profunzime, încât cineva care venise de 3-5 ori, încă mai descoperea lucruri în spațiul în care stătuse de 3-5 ori. Mi-a plăcut mult acest feedback de la musafiri, așa că avem versuri din piesele noastre preferate și sau piesele preferate ale musafirilor noștri.

Dance me to the end of love – Leonard Cohen

What if I say I’m not like the others? – Foo Fighters

I must become the lion hearted girl – Florence and the Machine

Mai avem câteva, dar încă nu le-am pus pe toate. Și tot ce am scris pe acești pereți înseamnă mult și pentru oamenii dragi nouă. Spre exemplu, versul din Florence and The Machine a fost o surpriză pentru prietena noastră, Ana N., care lucrează des de la noi și căreia îi place mult Florence and the Machine.

Și ați trecut acum la partea DOI de intertextualitate.

Da, exact. Acum am avut detalii de la Simbio, ne-am regăsit în loc, iar apoi o avalanșă de detalii. Ne place mult muzica și de aceea am pus versuri pe pereți, în locuri foarte vizibile sau, din contra, ascunse.

Cine se ocupă de branding pentru Doi și Simbio?

Otilia Mihalcea. Otilia a fost recomandarea Elizei Yokina, am avut o chimie minunată și acum nu ne-am mai putea imagina viața fără ea. Cu ea lucrăm totul.

Mobilierul?

Brut concept a executat foarte bine și foarte repede tot metalul după schițele Elizei. Am fost extrem de mulțumite de ei – chiar au terminat înainte de termen. Da, se poate! Foarte profesioniști.

Ce ne spui despre sere?

Aici era un spațiu cu stâlpi și senzația de seră este creată de cadrele de lemn făcute de firma Timber Craft. Ei au făcut și luminatorul – ăsta e obiectul meu preferat.

Picturile?

Picturile sunt făcute de un prieten de-al nostru care este și tattoo artist și le-a realizat special pentru noi. Unul este Întuneric și Lumină (cel de jos), cel din mijloc este Înăuntru, iar cel de sus e Printre. Iuliei îi place Printre, mie Înăuntru și Întuneric și Lumină am zis că suntem noi două.

De când te știu, te știu plină de energie și cu zâmbetul pe buze. O să pun întrebarea-clișeu: CUM REUȘEȘTI?

Mie îmi place foarte tare ce facem. Mă străduiesc și vreau să ne iasă lucrurile bine. Îmi plac oamenii pe care îi am în preajmă. Îmi place cum suntem noi împreună, echipa Simbio și DOI. Colegii mei mă motivează să fac lucruri în continuare.

Adevărul e că la voi mereu mă simt de parcă aș fi acasă, în Moldova. Am atmosfera de acasă, de familiar.

Da, să îți povestesc o fază: un coleg a luat ieri vaza de flori, a schimbat apa, a rupt codițele la flori, a pus florile la loc în vază și vaza la loc pe masă. Eu văzusem cu câteva ore înainte că ar trebui să fac asta, dar nu am vrut să îi încarc pe colegii mei și nu le-am zis nimic: “lasă că mă ocup eu când mă întorc”. Când m-am întors de la treaba mea din oraș cu gândul de a mă ocupa de flori, totul era făcut, fără a fi discutat sau planificat. Ei simt lucruri, fac lucruri ca la ei acasă și asta contează cel mai mult.

Cine este acum permanent în echipa DOI?

Managerul Doi este Raluca, iar în echipă, constant, mai este și Andreea. În rest, când avem evenimente, ne ajută colegii de la Simbio.

Raluca, locul tău preferat din Doi care e?

Cortina. Delimitează foarte bine spațiul. Căci sala este tare mare, dar datorită cortinei putem obține și un spațiu mai intim, mai mic, pentru evenimente mici.

Andreea?

Scaunele din seră și sera pentru că și eu am multe plante acasă și am grijă și de plantele de aici.

More info despre DOI aici, aici sau aici.

Adresa: Popa Nan 82, București

Tel: 0771 652 815

Email: doi@simbio.ro

***

Fotografiile sunt realizate de Cătălin Georgescu.

(mai puțin portretele făcute de mine)

***

Să vă bucurați de acest loc minunat! Și s-avem tot mai multe motive de sărbătorit aici: