Madi Andronic

Să-ți găsești sortitul nu-i deloc treabă ușoară. În vremurile străvechi se credea că alesul e numai unul, dat de destin, și trebuie făcut orice efort posibil pentru găsirea lui. Astfel, în nopțile importante, când spiritele lucrau, fetele aveau diferite ritualuri, combinau secrete şi ingrediente, spuneau rugăciuni, făceau mici semne și însemne până când îşi vedeau alesul.

De la ideea asta a plecat și Mădălina Andronic, una dintre ilustratoarele mele preferate, pe care mă pot lăuda că am descoperit-o încă din primii ei ani de ilustrat și ale cărei lucrări le colecționez.

Într-o zi, Madi a aflat că mama ei, ajutată de bunica ei, și-a văzut ursitul în oglindă. La scurt timp de la ritualul mistic, l-a şi cunoscut pe cel care a devenit apoi soţul ei. Contrariată și curioasă de subiect, Madi a căutat și a găsit 12 dintre cele mai frumoase practici de dragoste. Le-a documentat, le-a pus cap la cap și le-a legat într-o colecție de ilustrații fermecătoare, pentru fete tinere și domnișoare visătoare, pentru flăcăi îndrăgostiți, pentru cele ale căror mame și bunici le-au ascuns busuioc sub pernă, cu speranța că un gest de demult le-ar putea aduce vești din viitor.

“Dragostea este magică și misterioasă, nu ni se arată mereu dintr-o dată și de multe ori ieșim cu năzuință în întâmpinarea ei, căutând-o, visând-o, vrăjind-o.”

Madi Andronic

Colecția se numește “Ce Vrăji Mai Fac Fetele” și cuprinde 12 ilustrații sub formă de printuri 32x32cm, însoțite de 12 descrieri ale ritualurilor reprezentate. Sunt obiceiuri simple sau elaborate, pe alocuri naive sau amuzante, dar pline de farmec şi magie.

Evenimentul de lansare a frumoasei colecții s-a ținut în Noaptea Sânzienelor, în Casa Opt (str. General Constantin Cristescu nr. 8), unde Madi are atelierul, ilustrează şi îşi expune creaţiile.

Madi Andronic

Madi Andronic

Eu am plecat acasă cu Pisica, vrajă pe care abia aștept să mi-o pun în cameră:

“De anul nou, fetele coc turtiţe dintr-o mână de mălai şi o gură de apă neîncepută, apoi fiecare o însemnează pe a ei, le ung cu untură şi le înşiră pe o scândură lungă de lemn în faţa unei pisici. Fata a cărei turtiţă este mâncată prima de pisică se va mărita cea dintâi.”

 

Madi Andronic Raisa Beicu

Fiecare ilustrație vine cu descrierea bilingvă a ritualui ales și este învelit cu praf de zâne andronesciene:

Madi Andronic

Madi Andronic

Vă las să citiți vrăjile și să alegeți dacă o încercaţi pe vreuna dintre ele. Madi le-a încercat deja pe toate și faptul că peste o lună se mărită poate fi doar o coincidență. O fi oare?

BUSUIOC_RES_TV

 CENUSA Madi Andronic GRAU Madi Andronic ICOANA Madi Andronic MASA Madi Andronic OGLINDA Madi Andronic PIEPTENE Madi Andronic PISICA Madi Andronic SANZIENE Madi Andronic TURTA Madi Andronic USTUROI Madi Andronic

Pe Mădălina Andronic o găseşti pe Facebook sau pe site-ul ei. Dacă vrei o ilustraţie din “Ce Vrăji Mai Fac Fetele” sau alte lucrări de-ale ei, îi poți scrie la madi.andronic@gmail.com.

Foto: Madi Andronic, Raisa Beicu, Daniel Leu.

Tu în ce vrăji (mai) crezi sau despre ce alte tradiţii mai ştii?