Eu beau multă cafea, iubesc cafeaua, am avut zile întregi în care gândul de a bea o cafea m-a mânat în luptă. O suna clișeic, dar cafeaua e bucuria mea constantă, repetitivă, care, indiferent de fluctuațiile vieții, rămâne acolo. Bucuriile mereu dispar și (eventual) reapar, cafeaua e acolo, în viața mea, pe Instragram-ul meu:

cafea

Frecventez tot mai des locuri din București în care cafeaua este ridicată la rang de deliciu. Fie că vorbim de M60, Frudisiac sau Origo, Bucureștiul a devenit un soi de cafe-bar select, un cafe-bar tot mai populat, ale căror mese trebuie rezervate din timp. A scris minunatul autor J.R. Moehringer o carte pe care am și recenzat-o (am recenzia în draft încă): Dulcele bar. Acolo, viața unui bărbat crescut fără tată se mută într-un bar, unde acesta își găsește standardele și direcțiile masculine. Alcool, discuții dure, bătăi, meciuri sau glasul masculin – personajul căuta esența universului puternic care îi lipsise întreaga copilărie, căuta echilibrul care îi lipsea. Cumva, Bucureștiul ăsta invadat de cafenele îmi seamănă cu spațiul lui Moehringer – la alt nivel, bineînțeles. Cafeneaua s-a transformat într-un fel de centru al activității bucureștene, cafeneau este locul în care scrii, te vezi cu prieteni, cu străini, citești, te desparți de iubiri, uiți de iubiri, privești pe geam, stai cu picioarele spânzurate-n gol, recuperezi săptămâni și luni cu un Flat White în față.

Iată de ce, poate, concursul illy mi-a atras atenția – am scris despre el în acest articol. Ei au văzut, ca mine, în cafea o artă. După multe cafele băute, înscrieri, jurizări, s-a ales marele câștigător. Voila:

Lucrare castigatoare _Stan Marius Iulian

În sunete de aparate de cafea, câștigătorul celei de-a doua ediții a concursului „Design the illy can” a fost desemnat Stan Marius Iulian. Lucrarea sa va fi imprimată pe 20.000 de cutii de cafea illy – după ce a depășit cele 328 de lucrări total înscrise în competiție.

Marius sau Iulian (nici nu știu cum îl strigă prietenii) va putea participa la cursul „Disruptive Market Innovation through Design”, organizat de Royal College of Arts UK în vara anului 2017. Asta ca bonus al marelui premiu 🙂

Mai mult, câștigătorii + finaliștii vor avea șansa unui loc în expoziția finală ce va fi organizată în primăvară – atunci vom vedea și cutia minune. Până una alta, lista celor 20 de lucrări finaliste poate fi vizualizată aici.

Eu abia aștept să văd cutia, să mi se confirme că ritualul cafelei e unul tot mai artistic și mai complicat, să mă bucur că Bucureștiul e un Dulcele cafe-bar. Dragul meu Moehringer, eu sper să bem o cafea illy aici în București. Ce zici?