Așa cum spuneam într-o postare pe Facebook, nu am fost niciodată un expert în economisiri. Cum nu am fost niciodată nici un om atent la sănătatea sau liniștea lui. Dar totul se schimbă – impus sau de bunăvoie. De un an de zile am învățat să schimb totul în viața mea, iar decizia asta mi-a fost impusă. Acum, după restricții și deadline-uri, încerc să fac cât mai multe schimbări de bunăvoie, ca nu cumva să mai ajung în situații critice. Chiar dacă este un proces dificil și obositor, nimic nu se compară cu satisfacția de a deveni un om mai bun într-un loc mai bun.

Pe lista de schimbări făcute de bunăvoie se află finanțele proprii. Zis direct: am prostul obicei de a cheltui haotic banii. Adeseori am dat toți banii din portofel pe ceva inutil și apoi am răbdat zile la rând. Ăsta fiind contextul, când am aflat că există un curs care te-ar putea ajuta să îți gestionezi finanțele, am vrut să văd  direct despre ce este vorba. Nu ascund faptul că eram ușor sceptică, dat fiind că inițiativa venea de la o bancă – BCR, mai exact. Credeam sau eram convinsă că miza din spate ar fi vreun serviciu bancar, dar participând la Școala de Bani m-am convins că lucrurile nu stau așa.

Elevă la Școala de bani .

În fiecare joi seara, după birou, la sucursalele BCR din țară au loc gratuit (nu se plătește nicio taxă) cursuri despre cum ar trebui să îți gestionezi finanțele, despre cum poți obține mai mult de la banii tăi. Pot părea sfaturi de bază, însă eu una sunt tipul de om care are nevoie de organizare și de un imbold. De o structură și o promisiune făcută oficial. Iar pe lângă regulile de bun simț, mie chiar îmi pare un curs util pentru că:

  • te învață cum să îți structurezi un jurnal al cheltuielilor și abia atunci realizezi catastrofa haha
  • ai un ghid complet despre ce și cum ar trebui să faci – ghid pe care îl poți lua cu tine acasă ulterior
  • ți se oferă materiale fresh, colorate și interactive
  • trainerii sunt din sistemul bancar, cunosc bine proiectul și au experiență în tot ce înseamnă finanțele.

Bineînțeles, fiecare are propriile metode. Unii pot lua decizii pe cont propriu, iar alții, printre care mă număr și eu, au nevoie de un ajutor. De asta îmi pare util proiectul lor. Jurnalul financiar propus de BCR m-a ajutat să văd cu ce pierd cei mai mulți bani și, chiar dacă conștientizam direcțiile anterior, nu mi le închipuiam la mărimile reale. Așezată sincer și onest cu problemele pe hârtie, am realizat mai mult ca niciodată nevoia unei schimbări. În plus, am selectat din multitudinea sfaturilor strict ideile pe care știu că le pot prelua și pune în practică.

Am notat mai jos doar câteva dintre sfaturile cursului de o seară, iar dacă vreți să auziți subiectele mai detaliate, vă recomand sincer să vă înscrieți la ei pe site:

 Aplică regula zgârcitului: amână o achiziție până a doua zi. Poate de răzgândești. Această regulă este foarte utilă pentru a evita achizițiile din impuls. Dacă amânăm achiziția unui lucru pe care ni-l dorim, avem timp să ne gândim dacă acel lucru este într-adevăr util pentru noi.

♦ Shop smart: du-te la cumpărături în zilele de marți, miercuri și joi – preferabil spre seară pentru timpi reduși de așteptare la casă. Folosește cupoane de reduceri pentru produse pe care le cumperi în mod obișnuit.

Asigură-te că ai un fond de rezervă – o sursă de lichidități care acoperă o parte din cheltuielile tale din perioadele în care veniturile sunt mai scăzute ca de obicei, în caz de șomaj temporar sau în cazul în care apare o urgență neprevăzută. În caz de forță majoră, ar fi de preferat să îți poți acoperi cheltuielile pe cel puțin 3-6 luni din fondul de rezervă.

♦ Babiloniada de idei: Cel mai Bogat Om din Babilon este o carte scrisă în 1926, o carte de referință în lumea economiilor personale și a generării de avere. Câteva sfaturi de acolo:

♦  Fii conștiincios. Nu trebuie să ai un venit foarte mare pentru a fi bogat. Ar fi de preferat să-ți propui să câștigi mai mult decât cheltui și să ai o valoare netă personală peste pragul standard estimat pentru vârsta ta. (la curs am învățat cum pot calcula valaorea netă personală în funcție de vârstă)

♦ Pe termen lung: recomandat ar fi să economisești 12% din venitul tău brut, suficient: 10%. Pe termen scurt: 4%

p.s.: toate materialele pot fi, ulterior, luate acasă. De asemenea, la finalul cursului are loc și o sesiune de Q&A

În materialele primite, sunt încă multe alte sfaturi asupra cărora și eu meditez. Sunt etape, calcule, direcții asupra cărora trebuie să lucrez, dar Școala de bani oferă un cadru de ajutor și o imagine macro asupra situației. Ca elevă, voi continua să studiez și să-mi fac temele la timp. Wish me luck!