Depresia a devenit deja un subiect comun de discuție – cu toții știm cum se manifestă, cum reacționează oamenii în raport cu ea, însă destul de puțini au aflat cum se trece peste. Eu, una, sunt de părere că reguli general valabile nu există. Fiecare a trecut prin ceva personal și intim, așa că vindecările și depășirile nu pot fi căutate decât în același mod. Cu toate astea, înțeleg că unii oameni au blocaje și caută sfaturi sau exemple pozitive de cazuri salvate din depresie.

Așa că, scriu aici, în caz că îi este cuiva folositor, despre o carte pe tema mai sus numită. Simplu scrisă, cu sfaturi de bun simț. Nimic sofisticat sau alambicat: descrierea căderii emoționale prin care a trecut scriitorul englez Matt Haig când avea 24 de ani.

Așa cum se întâmplă cu multe depresii, și în cazul scriitorului lumea s-a prăbușit din motive care par din exterior mărunte. În fond, tocmai asta e tristețea. Uneori, pici din motive reale și grave (decese, boli, rupturi iremediabile), însă alteori și poate de cele mai multe ori, se adună motive mici exagerate de mintea noastră – mici motive aparen neimportante, dar sedimentate și îngreunate în timp. “Poate afecta oameni – milionari, omeni cu un păr frumos, oameni aflați într-o căsnicie fericită, oameni care tocmai au fost promovați, oameni care pot să danseze step și să facă trucuri cu cărți și să cânte la chitară, oameni care nu au pori vizibili, oameni care debordează de fericire în postările lor – care, priviți din afară, nu au niciun motiv să se simtă nefericiți.” Așa, deodată, din nimic extrem de grav, devii incapabil să-ți duci viața funcțional. Matt Haig, într-un astfel de moment, nu reușea să mai găsească niciun motiv pentru care să iubească viața. Ani mai târziu, scrie o carte optimistă despre perioada peste care a trecut cu bine. Câteva motive să iubești viața se numește volumul și a apărut la editura Nemira în traducerea Cosminei Moroșan. O să vă las scurta traducere pe care chiar editura i-o face:

Emoționantă, amuzantă și, în cele din urmă, optimistă, cartea lui Matt Haig depășește granițele memoir-ului sau ale volumelor self-help, devenind o pledoarie pentru a trăi mai frumos și, mai ales, pentru a ne ajuta să găsim cateva motive bune ca să iubim viata.

Așadar, în cele 230 de pagini, autorul dă câteva sfaturi pe care, dacă le urmează, un om anxios sau depresiv poate să-și facă viața mai bună. Sau pot fi văzute și ca niște modalități prin care un om fără depresie poate trăi mai optimist. Probleme și griji avem cu toții, însă de cele mai multe ori contează să ne așezăm în unghiul potrivit față de probleme și griji. Să nu accelerăm, să nu exagerăm, să nu uităm că nu suntem nici primii, nici ultimii care trec prin asta. Nu sun fan al cărților motivaționale care promit top 10 moduri de a trăi fericit și a atinge calea spre echilibru – repet, nu cred că cineva îmi poate spune ce, cât și cum repar, însă cartea lui Matt Haig nu m-a dus neapărat în zona asta. Am citit-o fără să mi se pară o umplutură motivațională, ci am citit-o ca o experiență diferită a altui om care s-a tratat de depresie.

Recunosc, eu spun mereu că nu există carte mai bună și mai utilă pe tema depresiei decât Demonul amiezii – de Andrew Solomon. Însă ea e Biblia, mai departe greu poți ajunge. Solomon este, pentru mine, geniul suprem în zona asta, însă pentru a-i înțelege, duce și percepe cartea, trebuie să fi ajuns tu, la rândul tău, într-un punct emoțional foarte intens. Altfel, lectura cărții te poate adânci mai tare în depresie. Pe mine Demonul amiezii m-a ajutat enorm, dar nu o pot recomanda oricui ca o lectură salvatoare – căci conștientizez pericolul ei pentru anumite persoane. Cartea lui Matt Haig, deși are la bază depresia, nu își propune nici pe departe greutatea și raportarea de natura Andrew Solomon. Matt Haig dă câteva sfaturi ușoare, motivaționale, relaxate, spune care oameni l-au ajutat și cum, explică stări prin care aproape oricare anxios a trecut sau trece. De aceea, cu ea nu riști să fii expus la ceva prea puternic sau periculos. Vei găsi liste cu lucruri care s-au întâmplat și au generat mai multă compasiune decât depresia, liste cu lucruri pe care le poți face pentru cineva cu depresie, patruzeci de sfaturi despre care el crede că sunt de mare ajutor, dar pe care recunoaște că nu le urmează întotdeauna, liste cu cugetări, însemnări, avertismente, lucruri care îl fac să se simtă mai rău sau lucruri care (uneori) îl fac să se simtă mai bine, liste cu oameni mari din istorie care au avut depresie (Lincoln, Churchill, Plath, Hemingway, Woolf, Kafka, Munch). Și lista mea preferată: cu motivele de a iubi viața ale unor cititori din social media.

Citate preferate:

♦ Nu există o manieră corectă sau una greșită de a avea depresie ori de a avea un atac de panică, ori de a-ți dori să te sinucizi. Aceste lucruri sunt așa cum sunt. Suferința, la fel ca yoga, nu e un sport competitiv.

♦ Ora trei dimineața nu e niciodată ora potrivită pentru a încera să-ți pui viața la punct.

♦ Adu-ți aminte că secretul vieții pe pământ e schimbarea. Mașinile ruginesc. Hârtia se îngălbenește. Tehnologia rămâne în urmă. Omizile se transforă în fluturi. Nopțile se transformă în zile. Depresia pleacă.